Index Vakbarát Hírportál

Szabadon elérhetők az uniós kutatások

2010. december 3., péntek 11:14

Az Európai Unió kutatói, vállalkozói és polgárai ingyen hozzáférhetnek az uniós finanszírozású kutatási tanulmányokhoz.

Belgiumban csütörtökön útjára indították az OpenAIRE programot, amely elérhetővé teszi az uniós kutatási kiadványokat. Az EU polgárai ingyenes online hozzáférést kapnak a tanulmányokhoz az egészségügy, az energetika, a környezetvédelem, az információs és kommunikációs technológia, a kutatási infrastruktúrák, a társadalom- és bölcsészettudományok területén.

"A tudósoknak hozzá kell férniük a kutatási eredményekhez, ha maximalizálni akarják a szakterületükön folytatandó további munkában rejlő potenciált, az iparnak és a kis- és középvállalkozásoknak pedig tudniuk kell, hogy hol találhatók a kutatási eredmények, ha azokra alapozva kívánnak munkahelyeket teremteni és az életminőséget javítani" - mondta Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság adatai szerint világszerte évente 2,5 millió kutatási cikket tesznek közzé 25 ezer neves tudományos folyóiratban és konferencia-jegyzőkönyvben. E cikkeknek azonban csak 15-20 százaléka érhető el a szabadon.

A Genti Egyetemen elindított OpenAIRE hozzáférést fog biztosítani valamennyi tudományos tanulmányhoz és összegyűjtött adathoz, amelyet uniós finanszírozású kutatások során készítettek. Az EU hetedik kutatási keretprogramjának kezdete (2007) óta tízezer projektet finanszíroztak.

Rovatok