Index Vakbarát Hírportál

Gyorsteszt mutatja ki a génmódosított kukoricát

2010. december 4., szombat 08:55

Német kutatóknak bioszenzorok segítségével sikerült kevesebb mint 0,9 százaléknyi genetikailag módosított kukoricát kimutatniuk kukoricalisztben, így először vált lehetővé az élelmiszercélú felhasználás szempontjából fontos határérték gyors, elektrokémiai teszttel való ellenőrzése.

Ezzel az új, gyors eljárással áttörést sikerült elérni, mondta a Rostocki Egyetem kutatócsoportjának vezetője, Gerd-Uwe Flechsig a Der Standard című osztrák lap szerint. Következő lépésként a kutatók a kimutatási határ további csökkentését jelölték meg, hogy lehetővé váljon a legcsekélyebb mennyiségű genetikailag módosított kukorica észlelése is.

Flechsig munkacsoportja évek óta dolgozik a DNS elektrokémiai elemzésen. Egyik célkitűzésük, hogy a gyakorlatban is bevethető, gyors és olcsó kimutatási eszközt fejlesszenek ki genetikailag módosított növényekre, a hagyományos optikai elemzési módszerek ugyanis körülményesek és lassúak.

A Rostocki Egyetemen genetikailag módosított kukorica kimutatására kifejlesztett módszereket és eljárásokat az egyetemről levált Gensoric vállalat fogja forgalomba hozni.

Rovatok