Index Vakbarát Hírportál

Fellőtték a világ első kereskedelmi űrhajóját

2010. december 9., csütörtök 11:14

Komoly sikert ért el az űriparban a SpaceX nevű cég azzal, hogy űrkabinjával kétszer megkerülte a Földet. Jövőre már magánűrhajó szállíthat rakományt a Nemzetközi Űrállomásra, és három éven belül űrhajósok szállítására is készek lesznek.

Floridában szerdán fellőtték a világ első kereskedelmi űrhajóját a SpaceX társaság Falcon-9 rakétájával. A kísérlet célja az volt, hogy a rakéta Föld körüli pályára állítsa a Dragon űrkabint, amely három órával a Cape Canaveralból történt felbocsátása és a Föld körül tett két fordulat után sikeresen leszállt a Csendes-óceán vizére. A világon ilyen teljesítményre eddig csak néhány kormány volt képes, magáncég még sohasem.

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk, a PayPal pénzügyi szolgáltató cég társalapítója arra számít, hogy a hordozórakéta már jövőre alkalmas lesz arra, hogy teherszállítmányokat vigyen fel a Nemzetközi Űrállomásra. Musk úgy véli, hogy a cég három éven belül űrhajósok fellövésére is készen áll majd.

A szerdai fellövés passzol az amerikai kormányzat űrkutatási stratégiájába, amely magáncégek kezébe adta az NASA által használt űrkompok olcsóbb és megbízhatóbb alternatíváinak kidolgozását. Az amerikai asztronauták többsége jelenleg az oroszok által üzemeltetett Szojuz űrhajókon - bérelt helyeken - jut fel a Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA, amely 30 éven át űrsiklók segítségével jutott ki az alacsony Föld körüli pályákra, jövőre a tervek szerint az összes ilyen járművet kivonja a forgalomból. Az űrhivatal a SpaceX és az Orbital Sciences nevű cégeknek adott felhatalmazást arra, hogy űrhajót fejlesszenek ki.

A SpaceX lett az első a két versenytárs közül, amely 400 millió dolláros ráfordítással saját kilövőállást fejlesztett ki. A Falcon-9 rakétát júliusban próbálták ki először. Akkor a hordozóeszköz az űrkabin makettjét állította orbitális pályára.

Rovatok