Index Vakbarát Hírportál

Rovarszemmel nézik a világot a kutatók

2010. december 14., kedd 14:14

Brit kutatók olyan adatbázist hoztak létre, amely a világot - benne a virágokkal - rovarszemmel láttatja: a program segítségével a növények evolúciójáról szeretnének többet megtudni.

Lars Chittka, a Londoni Egyetem kutatója és kollégái által megalkotott adatbázis arról tartalmaz információkat, hogy mely hullámhosszok verődnek vissza a növényekről, és melyek nem. Ezt a kutatók a rovarszemek tulajdonságaival kombinálták.

A beporzást végző méhek elsősorban az ultraibolya (UV) tartományban érzékelik a fényt, egy poszméh például egy általunk sárga-zöldnek érzékelt virágot szinte egyszínűnek lát. Akad olyan eset is, amikor a növények által visszavert fény UV tartományban lezajlott elemzése az emberi szem számára láthatatlan részleteket fed fel.

Az adatbázis lehetővé teszi a virágszínek globális irányzatainak felmérését. Meg lehet például állapítani, hogyan változnak a színek magas ultraibolya sugárzású területeken, így többet meg lehet tudni a különböző élőhelyek növényeinek evolúciójáról.

A szabadon használható adatbázis eddig kétezer bejegyzést tartalmaz. Egy növény sikerének titka, hogy észrevegyék a beporzói. A kutatás segítségével megállapítható, hogy milyen stratégiákat alkalmaznak erre a növények. Azt is meg lehet jósolni, hogy egy bizonyos területen élő növény talál-e magának elég beporzót.

Rovatok