Index Vakbarát Hírportál

Vegetáriánus őskrokodil élt Madagaszkáron

2010. december 15., szerda 17:51

Szerény életmódot folytatott nyolcvanmillió évvel ezelőtt az az őskrokodil, amelynek a vegetáriánus életmódra kellett kellett berendezkednie.

A fura szerzetről a Journal of Vertebrate Paleontology számolt be. "A krokodilok a dinoszauruszok korában igen nagy változékonyságról tettek tanúságot, ám egyetlen sem volt olyan bizarr, mint a Simosuchus clarki" - hangsúlyozta David Krause, a New York-i Stony Brook Egyetem paleontológusa, aki szerint egy sertésszerű hüllőről van szó.

A tömpe orrú Simosuchus clarki első fosszíliáit még 2000-ben tárták fel Madagaszkáron, eddig összesen hat rendkívül jó állapotban fennmaradt egyed kövületei kerültek elő.

Az alig 120 centiméteres krokodilnak tömzsi törzse és rövid farka volt. Az őshüllőt a páncélzata védte a nagyobb krokodiloktól és a ragadozó dinoszauruszoktól. A koponyája és a fogazata pedig arról árulkodik, hogy növényekkel táplálkozhatott.

"Túl erőtlen volt az állkapcsa, a fogazata, hogy állatokra vadászhasson. Minden kétséget kizáróan vegetáriánus volt" - vélekedett Nathan Kley amerikai paleontológus, a madagaszkári expedíció résztvevője.

Rovatok