Index Vakbarát Hírportál

Meglehet a magyar holdjáró nevezési díja

2010. december 22., szerda 15:34

Összejöhet a Puli Space Technologies ötvenezer dolláros nevezési díja a Google Lunar X Prize versenyre. Nagyon sok magánember adott ezer forintot a cégnek, illetve már cégek is jelentkeztek szponzornak.

Néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy nem lesz meg a Puli Space Technologies nevezési díja a Google versenyére, melynek lényege, hogy saját járművet kell küldeni a Holdra. A december 15-i utolsó felhívására is számosan csatlakoztak a Puli Kis Lépés Klubhoz. A Google Lunar X Prize célja, hogy elősegítse a következő a Holdralépést (amit Moon 2.0-nak is neveznek) azáltal, hogy 30 millió dolláros keretéből megjutalmazza azokat a magáncégeket, melyek sikeresen elérik elsőként a Hold felszínét.

A Kis Lépés Klub tagjai eddig közel egymillió forintot adományoztak, amelyet a csapat az 50 ezer dolláros nevezési díj befizetésére fog felhasználni. Támogatások nemcsak hazánkban, de az Egyesült Államokban, Kanadában, Svájcban, Németországban, Hollandiában, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Írországban és Svédországban élő magyaroktól is érkeztek. A nevezési díj ötvenezer dollár.

A Puli csapat GLXP-re való nevezési szándékának bejelentése, illetve legutóbbi támogatási felhívása óta több magyar és külföldi cég is jelentkezett és vizsgálta meg a Puli Space Technologies-t, mint lehetséges üzleti partnert, illetve befektetést. A 2010. december 31-i nevezési határidő nagyon közel van, de a tárgyalások néhány céggel egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy 2011 januárjában sikeres nevezéssel a Puli teljes jogú GLXP versenyzővé váljon.

A Puli kezdeményezésének nem várt hozománya, hogy a csapatot több már hivatalos GLXP csapat, és két nevezni kívánó csapat is megkereste a lehetséges együttműködés reményében.

Rovatok