Index Vakbarát Hírportál

Különleges ízeket hozhat az erdei szamóca és a kakaó genomjának megismerése

2010. december 27., hétfő 10:32

Elkészültek az erdei szamóca és egy bizonyos fajta, kiváló minőségű csokoládékhoz használt kakaó genomjának feltérképezésével nemzetközi kutatócsoportok, melyek eredményeikről a Nature Genetics című szakfolyóiratban vasárnap számoltak be.

A szakemberek szerint a növények genetikai állományának megismerése közelebb visz ahhoz, hogy értékesebb, vagy akár adott minőségi célokra tervezett növényeket termesszenek a későbbiekben. Az erdei szamóca közeli rokonságban áll a földiepren kívül olyan gyümölcsökkel is, mint az alma, az őszibarack, a körte vagy a málna, ezért a vadon növő szamóca géntérképe segítheti e növények termesztőit is, hogy új változatokat fejlesszenek ki - vélik a kutatók.

Az erdei szamócának mintegy 35 ezer génje van, ez a szám az ember 20-25 ezer fehérjéket kódoló génjének több mint másfélszerese. A kutatók szerint az erdei szamóca génjeinek többsége a termesztett földieperben is megtalálható. "Ez felgyorsítja majd azokat a kutatásokat, melyek aztán jobb minőségű növényekhez - közülük is főként eperhez - vezetnek" - emelte ki Todd Mockler, az amerikai Oregoni Állami Egyetem munkatársa, aki a kutatócsoport egyik vezetője volt. A teljes projektben öt kontinens több mint 70 kutatója vett részt.

Ugyanebben a lapszámban francia kutatók egy másik közleményben ismertették eredményeiket, melyeket a legértékesebb kakaófajta - a Theobroma cacao Criollo változata - genomjának feltérképezésében értek el. Bejelentésük szerint 76 százalékban szekvenálták a trópusi növény örökítőállományát, ennek során mintegy 29 ezer gént találtak. A kakaófát mintegy 3 ezer éve termeszti már az ember, jelenleg évente körülbelül 3,7 millió tonna kakaót termelnek világszerte.

Egy szeptemberi bejelentés szerint a Mars élelmiszeripari vállalat és az IBM, valamint az amerikai mezőgazdasági kutatószolgálat (ASDA-ARS) munkatársai is elkészültek a kakaófa genetikai állományának első, közelítő változatával. Az általuk leírt Matina 1-6 jelű növényváltozat adja a világ kakaóellátásának túlnyomó részét.

Rovatok