Index Vakbarát Hírportál

Összegyűjtötte a nevezési díjat a magyar holdjáró

2011. január 10., hétfő 15:05

A Puli Space Technologies elutalta a Google Lunar X Prize (GLXP) verseny 50 ezer dolláros nevezési díját a versenyt kiíró X Prize Alapítvány számlájára. A magyar csapat célja, hogy a 30 millió dollár összdíjazású verseny húsznál is több nevező csapata közül elsőként küldjön a Holdra egy magánerőből épített űrszondát, amely ott, a GLXP kiírásának megfelelően, különböző feladatokat teljesít.

Az eddig leginkább szabad idejében, de folyamatosan és keményen dolgozó csapat céggé kíván formálódni.

A nevezési díjat magánemberek és cégek adták össze. Sokáig kétséges volt, hogy össze tudják-e szedni a nevezéshez szükséges összeget, ezért december elején intenzívebb kampányba kezdtek. Ennek hatására végül összejött az 50 ezer dollár.

A Puli már ősszel megkezdte a közösségi adakozásra való bátorítást Kis Lépés Klub címen, ahol magánemberek támogatását várták. A Kis Lépés Klub tagjai eddig majdnem egymillió forintot adományoztak. Nemcsak Magyarországról, hanem az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztriából, Nagy-Britanniából, Németországból, Hollandiából is érkeztek támogatások.

A Google Lunar X Prize célja, hogy elősegítse a következő a Holdralépést (amit Moon 2.0-nak is neveznek) azáltal, hogy 30 millió dolláros keretéből megjutalmazza azokat a magáncégeket, melyek sikeresen elérik elsőként a Hold felszínét. A Puli csapat 2010. júniusa óta dolgozik: első lépésként a nevezéshez szükséges leírásokat (a küldetés, a szonda koncepciója, a csapat szervezeti formája) dolgozta ki és ismeretterjesztő programokat készít elő a világűrről, a Holdról, ezek magyar vonatkozásairól.

Rovatok