Index Vakbarát Hírportál

Szélütés után segíthet egy antidepresszáns

2011. január 10., hétfő 15:44

Ha egy antidepresszáns hatóanyagot kapnak a szélütésen frissen átesett emberek, az segítheti őket abban, hogy visszanyerjék a kontrollt mozgásuk fölött, és nagyobb függetlenségben élhessenek.

A The Lancet Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány az eddigi legnagyobb, amely a Prozac márkanéven ismertté vált szer hatását vizsgálta a szélütés utáni felépülésre.

Az eredményt kommentáló szakértők szerint hatalmas lehetőség rejlik a klinikai gyakorlat megváltoztatásában, mivel felmerül, hogy a motoros képességeiket elvesztett szélütött embereket ezzel a viszonylag olcsó antidepresszánssal kezeljék. A fluoxetin és más, szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) szerek a féloldali bénulás és a féloldali gyengeség tüneteinek kezelésében segíthetnek a legtöbbet.

A 2005 márciusa és 2009 júniusa között lefolytatott tanulmányban 118, Franciaországban élő páciensnek adtak Prozacot vagy placebót három hónapon át, a szélütést követő 5-től 10 napon belül kezdve el a gyógyszerezést. A páciensek valamennyien pszichoterápiában részesültek, motoros képességeiket a próba indulásánál és 90. napján tesztelték.

A kutatók megállapítása szerint szignifikánsan nagyobb javulást értek el a hatóanyagot, mint a placebót szedők, előzőeknél átlagosan 34,0 pontot, utóbbiaknál 24,3 pontot javult a motoros képességeket felmérő teszt eredménye. A hatóanyagot szedők életmódjának függetlensége is nagyobbnak bizonyult, és kevesebben mutattak depressziós tüneteket.

Rovatok