Index Vakbarát Hírportál

Kurt Kotrschal farkaskutató lett az év osztrák tudósa

2011. január 12., szerda 10:17

Kurt Kotrschal biológus, viselkedéskutató kapta a 2010-es év osztrák tudósa elismerést, amelyet a tudományos eredmények közérthető terjesztéséért, a tudomány népszerűsítéséért ítélnek oda a szakújságírók.

Az 56 éves etológus leginkább a farkasok viselkedését és az ember és a kutya viszonyát vizsgáló kutatásairól ismert az osztrák közvéleményben. Kutatási eredményei közé tartozik például annak felismerése, hogy az állatoknak is van személyisége.

Az emberek és az állatok társas viselkedése és szellemi képességeik is hihetetlenül hasonlítanak az állatokra - vallja Kotrschal. Ez még a madarak esetében is így van, akiktől pedig 230 millió év evolúciós fejlődés választja el az embert. "Ez nagyon fontos üzenet. Az emberekben tudatosulnia kell annak, hogy mennyire egy csónakban evezünk az állatokkal és hogy az állatokkal való egyfajta gondosabb bánásmód mennyire jól állna nekünk, embereknek" - mondta Kotrschal a hétfői díjátadó ünnepségen az ORF tudósítása szerint.

Kotrschal nem csak televíziós produkciókban, könyveiben és a sajtó útján igyekszik közel vinni az emberekhez a tudományt. Az elismerés a vezetése alatt működő kutatóintézetekben megvalósított gazdag látogatói programoknak is szól.

1990 óta - a Nobel-díjas néhai Konrad Lorenz utódaként - Kotrschal az Ausztriában, Grünau im Almtalban működő Konrad Lorenz Kutatóállomás vezetője. 2008-ban magánforrásokból és szponzori adományokból a magyar Virányi Zsófiával és a német Friederike Rangével közösen az ugyancsak ausztriai Ernstbrunnban a farkasok viselkedését vizsgáló kutatóközpontot alapított.

Rovatok