Index Vakbarát Hírportál

A merénylet miatt nem késhet az Endeavour fellövése

2011. január 14., péntek 10:18 | aznap frissítve

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kijelölt egy tartalék parancsnokot arra az estre, ha a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utolsóként induló űrsikló, az Endeavour parancsnoka, Mark Kelly nem vállalná az űrmissziót a felesége elleni merénylet miatt.

Az űrkutatási hivatal Mark Kelly kérésére jelölt ki tartalék parancsnokot, de hangsúlyozta, hogy továbbra is ő az expedícióra készülő csoport vezetője.

Mark Kelly felesége, Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő ellen szombaton merényletet követtek el, és jelenleg válságos állapotban fekszik egy arizonai kórházban. Tucsonban egy 22 éves fegyveres tüzet nyitott rá, illetve a fogadóóráján egybegyűltekre, és 6 embert megölt, 14-et pedig - köztük a politikusnőt - megsebesített. Mark Kelly a merénylet után rögtön megszakította a felkészülést, hogy feleségéhez repülhessen.

A NASA csütörtökön bejelentette, hogy az asztronauták április 19-én indulnak az ISS-re az Endeavourral. Ez lesz a harmincéves űrsiklóprogram utolsó missziója, ezért fontosabb is a többinél. Mark Kelly már háromszor járt az űrben. Ikertestvére, Scott Kelly ugyancsak asztronauta, és jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik. Márciusban tér vissza az orosz Szojuz űrkapszulával a Földre, így a két testvér történelmi űrbéli találkozója a várakozások ellenére elmarad, mert el kellett halasztani az Endeavour startját.

Rovatok