Index Vakbarát Hírportál

Levegőben is terjed a kergemarhakór

2011. január 14., péntek 13:24

A veszélyes prionok simán felmásznak az orrban végződő idegsejteken át az állat agyáig. Mégsem kell tartani a fertőzéstől, a betegség így nem fog gyorsan terjedni.

A prionok különleges fehérjék, amelyeknek a pontos funkcióját egyelőre nem ismeri a tudomány. Egyes esetekben a prion fehérjék hibás térszerkezetet vesznek fel, ez vezet olyan betegségek kialakulásához, mint az az állatoknál a szivacsos agysorvadás, vagy az embereknél a Creutzfeldt-Jakob kór. Elsősorban azok kaphatják el, akik fertőzött húst fogyasztanak, vagy orvosi kezelésen fertőzött vért kapnak, és eddig úgy gondolták, hogy a kórokozó képtelen a levegőben terjedni.

Egy bizarr kísérlet azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Adriano Aguzzi tíz percen át fújt kísérleti egerekre olyan aeroszolokat, amelynek csupán 2,5 százaléka volt fertőzött agyszövet. Az egerek hónapok alatt megbetegedtek.

A kísérlet lényege, hogy a prion nem az immunrendszeren át fertőzött, hanem az orrban lévő idegeken át jutott el az egerek agyába. A kutatókat lenyűgözte, hogy a prion milyen hatékonyan terjed. Szerencsére elég ritkán fordul elő, hogy agyszövet kerüljön a levegőbe, és a tudósok nem ismernek olyan esetet, amelyben a fertőzés légi úton terjedt. Viszont az állatok feldolgozásánál figyelembe kell venni ezt a veszélyforrást is, és fokozni kell a védelmet a prionos mintákat vizsgáló laboratóriumokban.

Rovatok