0 Index - Tudomány - Különösen sokat gondolnak az öngyilkosságra a sebészek

Index Vakbarát Hírportál

Különösen sokat gondolnak az öngyilkosságra a sebészek

2011. január 18., kedd 11:59

Műhibák, kiégés és depresszió áll annak hátterében, hogy a sebészek körében nagyobb az öngyilkosságot fontolgatók aránya az átlagnépességhez viszonyítva, miközben segítségért is ritkábban fordulnak.

A nyolcezer amerikai sebész bevonásával készült tanulmányban azt találták, hogy az állásuk elvesztésétől való félelem jelentősen hozzájárul, hogy az érintettek nem kérnek mentális problémáik jelentkezésekor kezelést.

A megkérdezett összes sebész 6 százaléka számolt be öngyilkos gondolatokról, ám azok körében, akik az utóbbi időben valamely komolyabb orvosi hibát követtek el, ez az arány 16 százalék volt. Azt nem lehet egyértelműen tudni, hogy a felmerült öngyilkos gondolatok hátterében az elkövetett hiba állt-e, mert erre irányuló kérdést nem tettek fel.

Azok közül, akik öngyilkosságot fontolgattak, csak minden negyedik sebészorvos keresett professzionális segítséget mentális egészséggel foglalkozó szakembernél. Ezzel szemben az átlagnépesség körében csak 3 százalék azok aránya, akiknél felbukkannak öngyilkos gondolatok, közülük pedig 44 százalék segítséget kér, mentális egészségét támogató kezelést keres.

Mint Tait Shanafelt kutatásvezető, a Mayo Klinika munkatársa elmondta, a sebészek arról számoltak be a megkérdezés során, hogy féltik orvosi engedélyüket, tartanak a megbélyegzéstől, és sokan bevallották, hogy öngyógyszerezésbe kezdtek különböző antidepresszánsokkal. A felmérésben az amerikai sebészek szakmai kollégiumának tagjai emailben, anonim módon küldték el válaszaikat a szervezőknek.

Rovatok