Index Vakbarát Hírportál

Beszél a gégeátültetésen átesett amerikai nő

2011. január 21., péntek 10:31

Már képes beszélni az orvosok tájékoztatása szerint az az amerikai nő, aki októberben esett át ritkaságszámba menő gégeátültetésen.

Az 52 éves Brenda Charett Jensen világszerte mindössze a második, akin sikeres larynxtranszplantációt hajtottak végre. A páciens hangszálai több mint egy évtizede roncsolódtak szét, a nő kórházban fekve újra és újra kirántotta a lélegeztetéséről gondoskodó csövet.

Az átültetést megelőzően egy olyan eszköz segítségével beszélt, amely elektronikus hanghoz hasonló hangzás segítségével tolmácsolta mondanivalóját. Ennek ellenére elszántan vissza akarta nyerni saját beszédhangját.

Tavaly októberben nemzetközi - amerikai, angol és svéd - orvoscsapat végezte el a műtétet, a beavatkozás 18 órán át tartott. Az operáció során új gégét, légcsövet és pajzsmirigyet kapott. A szervek egy balesetben elhunyt donortól származtak. Az orvosok - állatokon és emberi holttesteken gyakorolva - előzőleg több mint két évig készültek a műtétre.

A beavatkozás után két héttel a nő rekedtes hangon megformálta első szavait. "Jó reggelt. Haza szeretnék menni. Maguk csodálatosak" - mondta. Jensen azóta orvosai tájékoztatása szerint könnyebben beszél. Még mindig egy cső segítségével lélegzik, és újra kell tanulnia nyelni. Még időre lesz szüksége ahhoz, hogy újra normálisan egyen.

A gégeátültetés még mindig kísérleti eljárásnak számít, a betegeknek életük végéig kilökődésgátló gyógyszereket kell szedniük. Jensen ideális alanynak számított, mert 2006-os vese- és hasnyálmirigy-átültetése óta már szedte a gyógyszereket. Az első sikeres gégeátültetést 1998-ban végezték Clevelandben. A férfi három évvel később tökéletesen beszélt.

Rovatok