Index Vakbarát Hírportál

Lefilmezték a vörös vértestet megtámadó maláriát

2011. január 21., péntek 11:42

Ausztrál tudósoknak a Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research kutatóintézetben először sikerült megörökíteniük azt a folyamatot, ahogy a malária kórokozója, a Plasmodium parazita megtámad egy vörös vértestet. Az egész folyamat alig harminc másodpercet vesz igénybe.

Dr. Jack Baum és kollégái elektronmikroszkópot és 3D immunofluoreszcens technológiát alkalmaztak, amivel nagyon gyorsan lehet állóképeket rögzíteni. Ezeket a képeket vágták később össze videóvá.

A fertőzést kétféle gyógyszer adagolásával időzítették úgy, hogy le lehessen filmezni: a heparin megakadályozza a parazitát abban, hogy megtámadja a vörös vértestet, míg az E64 nem engedi, hogy elhagyja a megtámadott sejtet.

A videó legfőbb tanulsága, hogy a vérsejtek megtámadása nem olyan jól szervezett és hatékony folyamat, mint a tudósok eddig gondolták. A procedúra megfigyelése a malária elleni hatékonyabb védekezés kidolgozásában segíthet.

A szúnyogok által terjesztett Plasmodium parazita a trópusokon évente 3-400 millió maláriás megbetegedésért felel, ebből a halálos kimenetelűek száma egymillió felett van. A betegség ellen védőoltás nem létezik, csak gyógyszeres kezelés.

Rovatok