Index Vakbarát Hírportál

Tinityrannosaurusok Los Angelesben

2011. január 22., szombat 14:36

Három tyrannosaurus-csontváz, egy bébi, egy tinédzser és egy fiatal felnőtt példány lett a központi szereplője a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum új dinócsarnokának, ahol háromsz több fosszíliát és húsz őshüllőcsontvázat állítanak ki.

A Los Angeles-i Természettudományi Múzeum hamarosan megnyíló, új dinoszauruszcsarnokának főszereplői a zsarnokgyíkokok lesznek: a T-rex-csontvázak a csúcsragadozó őshüllők egyedfejlődésének különböző szakaszait mutatják be. Az érdeklődök megtekinthetik majd az eddig előkerült legfiatalabb T-rex leletét, a legritkább fosszíliát, valamint a legéhesebbnek tűnő dinoszauruszt is.

A múzeum munkatársai már egy évtizede feltárták Montanában a hatméteres, tinédzserkorú tyrannosaurust, és a 3,4 méteres bébit, a maradványokat viszont idáig az intézmény pincéiben őrizték. 2003 és 2005 között a múzeum paleontológusai ismét ásatásokat végeztek Montanában, ekkor került elő az eddigi legteljesebb, 6,5 méteres T-rex-csontváz, amit Thomasnak beveztek el. A dinóbébi mindössze két évet élt, míg a "tinédzser" 18 éves korában pusztult el. "Ő lehet a dinoszauruszok James Deanje" - viccelődött Doyle Trankina, a múzeum dinoszauruszkutató intézetének szobrásza, aki segédkezett az ásatások során, és megalkotta a zsarnokgyíkbébi hiányzó csontjait.

A tárlaton az életében legalább 3 tonnát nyomó Thomas lenéz a bébi és a tinédzser fajtársaira, miközben utóbbiak egymásra vicsorognak egy edmontoszaurusz csontváza felett. A tyrannosaurusok koponyáit külön üvegvitrinben állítják ki, a csontvázak nyakára replikafej került.

A dinócsarnokban látható lesz egy coelophysis, az egyik legősibb ismert dinoszaurusz is. Ez az őshüllő kis testméretű, két lábon járó húsevő volt, maradványaira Észak-Amerikában találtak rá, ahol a késő triász időszakban tűnt fel mintegy 215 millió évvel ezelőtt. Kiállítanak emellet egy sztegoszauruszt is, ami 150-145 millió évvel ezelőtt, a késő jura kor idején élt a mai Észak-Amerika nyugati részén. Megtekinthető lesz még a 20 méteres nyakú, négy lábon járó növényevő szauropoda és egy 145-150 millió évvel ezelőtt élt mamenchisaurus húszméteres csontváza, valamint egy triceratopsz máshol eddig még soha nem látott fosszíliája is.

Rovatok