Index Vakbarát Hírportál

Jégkorszaki állattemetőt tártak fel Amerikában

2011. január 24., hétfő 17:04

Százötvenezer éve elpusztult masztodonok, mamutok, bölények és egy óriáslajhár maradványait tárták fel amerikai kutatók a Sziklás-hegységben, az Aspen közkedvelt síparadicsom közelében folyó ásatáson.

A Denveri Természettudományi Múzeum kutatói úgy vélik, hogy ez az egyik legnagyobb, jégkorszakból származó állatmaradvány-lelet, amelyet egyetlen helyen találtak.

A Snowmass Village coloradói üdülőfalu közelében, egy kiszáradt vízgyűjtő térségében folyó feltáráson előkerült négy kolumbiai mamut, tíz amerikai masztodon, négy jogkorszaki bölény (amely kétszer nagyobb volt a mostani bölényeknél) és egy jégkorszaki szarvas csontjai kerültek elő. Megtalálták az egykori amerikai elnökről elnevezett óriáslajhár (Megalonyx jeffersonii) egyik példányának maradványait is. Jefferson óriáslajhárjának hossza elérte a 2,5-3 métert, súlya a 360 kilogrammot, ami csupán közepes termetűnek számított az elefántméretű óriáslajhárok között. Ugyancsak rábukkantak egy tigris szalamandra maradványaira, sőt nagyon jó állapotban lévő növényeket is találtak.

A térségbeli havazások miatt egyelőre leállították az október vége óta tartó feltárást, amelynek során eddig hét faj 25 különféle egyedének több mint 600 csontját ásták ki.

Az amerikai paleontológusok a londoni Royal Holloway Egyetem szakembereivel most megpróbálják megfejteni, miként lehetséges, hogy egyetlen helyen ennyi állat pusztult el. Úgy gondolják, hogy az állatok ivóvizet kerestek a térségben, ahol a jégkorszakban - 150-50 ezer éve - befagyott tó volt. Az állatok rámentek a tó jegén, amely beszakadt alattuk, és ez okozta pusztulásukat.

"Lenyűgöző lelőhely, és nagyon szokatlan is. Sok fosszília érintetlen, nagyon jó állapotban őrződött meg. A megtalált csontok közül néhány még mindig fehér, találtunk leveleket, amelyek még mindig zöldek, és faágakat, amelyeken még rajta van a kéreg" - idézte Kirk Johnsont, a Denveri Természettudományi Múzeum főkurátorát, a feltárás vezetőjét a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Az egyik legérdekesebb lelet egy jégkorszaki bölény (Bison latifrons) koponyája, amelyen majdnem egyméteres szarvak vannak. A koponya több mint 110 kilót nyom, és amikor a csontokat összerakták, hosszúsága a szarvak végétől a nyaktőig 2,4 méter körüli volt.

Rovatok