Index Vakbarát Hírportál

Öngyógyító polimer a légierő szolgálatában

2011. január 26., szerda 13:44

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemen és a japán Kyushu Egyetemen végzett anyagkutatások során kifejlesztettek egy polimert, amely képes meggyógyítani magát újra és újra, ha ultraibolya sugárzásnak van kitéve. A tudósok régóta próbálkoznak hasonló anyagok létrehozásával.

A most létrehozott anyag felhasználható lehetne öngyógyító orvosi implantátumokban vagy akár járművekben: repülőgépekben például sokat javítana azok biztonságán.

Amikor ez a polimer eltörik, könnyen megjavítható bármiféle hőhatás, vagy ragasztó nélkül: uv-fény alatt egyszerűen csak össze kell illeszteni a darabokat. A kutatócsoport azt találta, hogy az anyagot akár ötször is darabokra törhetik, és újra összerakhatják, azt is kibírja. Úgy gondolják, a jövőben képesek lesznek olyan anyagot kifejleszteni, amit még több törést kibír majd.

A kísérleteket tiszta nitrogénlégkörben végezték, mert a polimer csak oxigénmentes környezetben képes megjavítani magát. A későbbi kutatások során szeretnének létrehozni normál légköri viszonyok között is öngyógyításra képes anyagot.

Rovatok