Index Vakbarát Hírportál

Terhes nőket ment meg a mesterséges hasnyálmirigy

2011. január 31., hétfő 15:37

Szokványos módszerekkel nagyon nehéz beállítani a terhes nők vércukorszintjét a hormonális változások miatt, és nagy az elhalálozás kockázata. A mesterséges hasnyálmirigy azonban éjszaka is figyel, és pontosan belövi a megfelelő adag inzulint.

A mesterséges hasnyálmirigy egy zárt hurkos inzulinszállító rendszer, amelynek a klinikai tesztjén tíz várandós nő vett részt, akik mind 1-es típusú diabétesszel élnek. Az eredmények azt mutatták, hogy a rendszer a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségű inzulint adagolta, közel normális értékkel tartotta fenn a vércukorszintet, és alkalmazásával elkerülhető volt a glükózszint veszélyes éjszakai csökkenése is.

Helen Murphy kutatásvezető, a Cambride-i Egyetem munkatársa nagyon ígéretesnek tartja eddigi eredményeiket. Az általuk megalkotott rendszer egy folyamatos glükózmérőből és egy vele összeköttetésben lévő inzulinpumpából áll.

Korábbi klinikai kipróbálásokban 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekeknél már eredményesnek bizonyult a mesterséges hasnyálmirigy.

Az 1-es típusú diabéteszben szenvedők szervezete nem képes megfelelően lebontani a glükózt, a terhesség pedig különösen kockázatos lehet, mivel a hormonális változások közepette nehéz az elfogadható vércukorszint külső beállítása. A magas vércukorszint következtében a diabéteszes kismamák gyerekei körében ötször nagyobb a halvaszületések száma, és háromszor nagyobb annak kockázata, hogy életük első hónapjában meghalnak.

Rovatok