Index Vakbarát Hírportál

A kutyák kiszagolhatják a bélrákot

2011. február 1., kedd 10:07

Nem zavarja a kutyát, ha dohányzó betegtől kapott mintát kell szagolnia, a rákot így is simán felismeri.

Egy labradorral végzett vizsgálat alapján arra a következtetésre jutottak a Japán déli részén működő Kjúsú Egyetem kutatói, hogy a kutyák képesek kimutatni a bélrákot. A rák bizonyos fajtáinál kémiai anyagok keringenek az emberi szervezetben - írták a Gut című brit tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban. Az új ismeretek segítségével olyan teszteljárásokat lehet kifejleszteni, amelyekkel a bélrák olyan korai stádiumban észlelhető, és így könnyebben megakadályozható a betegség további burjánzása.

Már korábban ismert volt, hogy a kutyák képesek többek közt a bőr-, az emlő- és a tüdőrák kiszimatolására.

Szonoda Hideto és tudóscsapata egy különlegesen képzett labradort vetett alá több hónapig tartó teszteknek. A négylábúnak összesen 74 alkalommal kellett bizonyítania szaglását. A szakemberek minden alkalommal öt mintát tettek a kutya elé, de ezek közül csak egy tartalmazta rák nyomát. A minták 48 bélrákban szenvedő betegtől és 258 olyan önkéntestől származtak, akik nem voltak rákosak, vagy a múltban gyűlt meg a bajuk a kórral.

A kutya a vizsgálatok során 90 százalékos pontossággal szagolta ki a bélrákot, és még az sem zavarta, ha épp dohányzó betegtől kapott minta került az orra elé. A legnagyobb pontossággal a rák korai szakaszában lévő betegek mintáit szimatolta ki.

Rovatok