Index Vakbarát Hírportál

Génteszttel megelőzhető a prosztatarák túlkezelése

2011. február 3., csütörtök 14:06

Megkülönböztető jellemzője van azoknak prosztatadaganatoknak, amelyek agresszív kezelést igényelnek, mert kockázatuk jóval nagyobb az átlagosnál.

A prosztatatumorokból vett szövetminták 83 százalékánál négy génváltozat vizsgálatával pontosan azonosítható a veszély, más módszerekkel kombinálva pedig 90 százalék fölötti megbízhatóságot lehet elérni. A Nature tudományos magazinban jelent meg erről egy tanulmány.

A prosztata daganata esetében igen nagy a túlkezelés kockázata, mert a legtöbb tumor lassan növekvő, az életet kevéssé veszélyeztető típusú, ám azt nem tudják a szakemberek megbízhatóan megállapítani, hogy melyik. Ronald DePinho kutatásvezető, a bostoni Dana-Farber Rákközpont munkatársa szerint, 48 férfit túlkezelnek azért, hogy egy életet megmentsenek az agresszív terápiákkal. Ezek a kezelések - a sebészi beavatkozás és a sugárterápia - impotenciát és inkontinenciát okozhatnak.

Mostani tanulmányukban arról számolnak be a kutatók, hogy genetikai tesztjükkel a prosztatarák típusának megállapítási pontosságát 83 százalékról 91 százalékra sikerül javítaniuk. Vizsgálataikban 405 tumormintát elemeztek, melyeket 1983 és 2004 között vettek prosztatarákkal diagnosztizált férfiaktól. A daganatos esetek közül 38 bizonyult halálosnak az évek során, ezekben a tumormintákban vizsgálták a gének aktivitását.

Rovatok