Index Vakbarát Hírportál

Összefüggés lehet a peszticidek és a Parkinson-kór között

2011. február 14., hétfő 11:28

Amerikai kutatók szerint azok, akik két meghatározott típusú peszticidet (növényvédő, illetve rovarirtó szert) használtak, 2,5-szer nagyobb valószínűséggel betegedtek meg Parkinson-kórban.

A szóban forgó vegyszerek - a paraquat növényvédő és a roteton rovarirtó szer - nem kaptak engedélyt háztartási, kiskerti használatra. Utóbbit csak a betolakodó, invazív halfajták ellen alkalmazzák.

"A roteton közvetlenül gátolja a sejtek energiatermeléséért felelős szervecske, a mitokondrium működését" - magyarázta Freya Kamel, a tanulmány társszerzője, az Egyesült Államok környezetegészségi tudományokkal foglalkozó országos intézetének (NIEHS) munkatársa.

"A paraquat növeli bizonyos, a sejtszerkezetre károsan ható oxigénszármazékok termelődését. Azoknál az embereknél, akik használták ezt a szert - vagy más, hasonló működési mechanizmussal ható szereket -, nagyobb valószínűséggel fejlődött ki Parkinson-kór" - tette hozzá Kamel.

A tanulmányban összesen 110 Parkinson-kórral és 358 anélkül élő ember egészségét követték nyomon. A vizsgálat egy nagyobb tanulmány, a FAME (Farming and Movement Evaluation) eleme, melyben mintegy 90 ezer, mezőgazdasági felhasználásra engedélyezett vegyszer (peszticid) egészségre való hatását térképezik fel.

Rovatok