Index Vakbarát Hírportál

A túlsúlyos nőknél kisebb lehet a zöldhályog kockázata

2011. február 15., kedd 15:02

A túlsúlyos nőknél kisebbnek találták a zöldhályog kialakulásának kockázatát amerikai kutatók, akik eredményeiket hétfőn ismertették az Archives of Ophthalmology című szakfolyóiratban.

A tanulmányban 4 ezer holland nőt és férfit követtek nyomon egy évtizeden át, akiknek az életkora a felmérés kezdetén 55 év fölött volt.

A követés átlagosan tíz éve alatt a résztvevők mintegy három százalékánál jelentkezett nyílt zugú glaukóma (zöldhályog). Az adatok elemzésekor az derült ki, hogy a nőknél a testtömegindex (BMI) növekedése arányban állt a zöldhályog kockázatának csökkenésével.

A kilogrammokban mért testsúly és a méterben kifejezett magasság négyzetének hányadosaként kiszámítható BMI érték minden 1 egységnyi növekedése a zöldhályog kialakulási kockázatának 7 százalékos csökkenésével járt együtt a felmérésben.

Más tényezők - így az életmód, az iskolázottság vagy a jövedelem - nem befolyásolták a glaukóma kockázatát. A férfiaknál a fentihez hasonló összefüggést nem találtak a kutatók, ezért feltételezik, hogy a nőknél a rizikócsökkenés az ösztrogén hormon szintjével állhat kapcsolatban, utóbbi ugyanis magasabb azoknál a nőknél, akiknek nagyobb a testzsír aránya.

Mint azonban a tanulmányt vezető Louis Pasquale, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa hangsúlyozta, az összefüggés oka továbbra is tisztázatlan.

Rovatok