Index Vakbarát Hírportál

Kihalás szélén a brazíliai awa indiánok

2011. február 15., kedd 06:51

A teljesen elszigetelten élő brazíliai awa indiánok lakóhelyének több mint harmada esett áldozatul az illegális erdőirtásnak 2009-ben, így ők váltak a legveszélyeztetettebb amazóniai bennszülöttekké - állítja egy közleményben a Survival International nevű nonprofit szervezet.

Az awák a dél-amerikai ország két utolsó gyűjtögető-vadászó életmódot folytató közösségének egyike, életük teljességgel az esőerdő függvénye. Közülük számosan estek már áldozatul a favágók és földművesek által elkövetett mészárlásoknak, ráadásul minden külső kapcsolat életveszélyes lehet számukra, mivel nem képesek védekezni a kívülről érkező betegségek ellen - teszi hozzá a szervezet hétfőn kiadott közleményében.

"Valóságos tragédia zajlik a szemünk láttára. A legfontosabb ok, hogy tehetetlenek a brazil hatóságok, amelyek nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket a törvény és az awák területének védelmében" - jelentette ki Stephen Corry, a Survival International igazgatója.

Hozzátette: "60-100 bennszülöttnek sikerült egyelőre a külvilágtól elmenekülnie, de korábbi menedékük folyamatosan pusztul. Az állam pedig semmit sem tesz az illegális favágók és területfoglalók ellen."

A Survival közleményében megjegyzi, hogy kijelentéseit a brazil kormány bennszülöttekkel foglalkozó intézményének, a Nemzeti Indiánszövetségnek (FUNAI) egy végtelenül lesújtó jelentésére alapozza. A dokumentum szerint az awák területének 31 százalékán irtották ki az erdőket törvénytelenül 2009-ben.

A FUNAI 20 éve tud az awák létezéséről, de sosem akartak kapcsolatot létesíteni velük, hogy a törzs megőrizhesse függetlenségét.

A brazil törvények szerint az awák lakóhelye védelem alatt áll.

Rovatok