Index Vakbarát Hírportál

Kikerült a Coca-Cola titkos receptje

2011. február 16., szerda 10:49 | aznap frissítve

Thisamericanlife.org azt állítja, hogy egy atlantai lap 32 évvel ezelőtti számában találtak egy fényképet, amin egy nyitott könyv volt látható, a könyvben meg az üdítőital pontos receptje. Leszámítva a cukor mennyiségét, amit nem lehetett tisztán kiolvasni, ott voltak a titkos összetevők évtizedeken át az orrunk előtt, csak nem vettük észre: eddig senki sem foglalkozott a kézzel írt recept kibogarászásával.

A brit lap megjegyezte, hogy a szóbeszéd szerint a Coca-Cola összetételének hivatalos, avagy eredeti receptjét - amelyet John Pemberton kreált még 1886-ban - egy atlantai széfben őrzik és éjjel-nappal őr vigyáz rá. Ráadásul nem sokan ismerik az összetevők listáját: állítólag egyszerre mindig csak ketten tudják, miből áll össze a Coca-Cola, akik biztonsági okokból sosem utazhatnak ugyanazon a repülőn, érthető tehát, hogy a gyártó nem örült a hírnek.

A kiszivárgott recept szerint a hozzávalók a következők: vanília, fahéj, koriander és szerecsendió, lime, karamell, narancsolaj, citromolaj, dióolaj, valamint citromsav, koffein és cukor.

A  Coca-Cola viszont tagadja, hogy napvilágra került recept az övék lenne. "Sokan próbálták már megfejteni a titkos formulát, de még soha nem sikerült" - mondta Kerry Tessler, a vállalat szóvivője.

Rovatok