Index Vakbarát Hírportál

A majmok is bizonytalanok magukban

2011. február 21., hétfő 12:18

Számítógépes játékkal játszó majmokkal mutatták ki, hogy ugyanolyan bizonytalanok tudnak lenni, mint az emberek, és inkább a biztosan választják, ha úgy alakul. Amerikai tudósok azt tapasztalták, hogy inkább nem kockáztatnak, ha tudják, hogy "passzolni" is tudnak a számítógépes játékokban – írja a BBC Online.

Korábban azt gondolták, hogy a magunkban való kételkedéshez kell az öntudat, de a legújabb kutatások szerint a primitívebb állatoknál is kimutatható ez. Makákó majmokat (melyek az óvilági majmok csoportjába tartoznak) tanítottak a New York-i állami egyetemen joystickos játékokkal játszani. A játék lényege az volt, hogy két lehetőség körül kellett helyesen választani. Ha jól választott, akkor jutalmat kapott, ha nem választott jól, akkor annyi történt, hogy néhány másodpercre elsötétült a képernyő és nem tudtak azonnal a következő feladatra ugrani.

Volt azonban egy harmadik opció is, a passzolás. Megtehették azt is, hogy nem választanak a két válaszlehetőség közül, hanem rögtön a következő kérdésre ugrottak. Ilyenkor nem sötétült el a képernyő, de nem is kaptak jutalmat. A kutatók azt látták, hogy a majmok ugyanúgy passzolták a trükkösebb kérdéseket, mint az emberek. Vagyis tudják, mikor nem tudják a választ. Ugyanebben a tesztben a csuklyásmajomformák (ezek újvilági majmok) nem választották a harmadik lehetőséget.

Rovatok