Index Vakbarát Hírportál

Egyre korábban térnek vissza a gólyák Németországba

2011. február 21., hétfő 12:59

Lothar Meckling biológus elmondta, jelenleg nehéz megfigyelni a gólyákat, mivel egyelőre kevés időt tartózkodnak a költőhelyükön, és eleve kevesen érkeztek még meg.

A korai gólyaszezon hátterében az állhat, hogy egyre kevesebb állat teszi meg a fárasztó és veszélyes utat egészen Afrikáig. "Manapság alig repülnek el Nyugat-Afrikáig, így kevesebb kilométert tesznek meg, ennek megfelelően hamarabb vissza is érkeznek" - fejtette ki Kai-Michael Thomsen, a Német Természetvédelmi Szövetség (NABU) gólyakutatója.

A gólyák Spanyolországból vagy Elzászból térnek vissza. Ott rizsföldeken vagy akár szemétlerakókon találnak maguknak elegendő táplálékot. Egyre több madár telel át Németországban is, mivel az utóbbi években megenyhült az időjárás. Elsősorban olyan madarakról van szó, amelyeket valamilyen oknál fogva emberek neveltek, majd kiszoktattak a természetbe - mondta el Thomsen. Ezek a gólyák Németországban természetvédelmi területeken, vadasparkokban és szemétlerakóknál lelnek táplálékra és vészelik át a telet.

Rovatok