Index Vakbarát Hírportál

Időzónát váltanának a britek

2011. február 21., hétfő 17:54

Nagy-Britannia szívesen átlépne a jelenlegi időzónájából, a GMT-ből az Európa nagy részét lefedő, egy órával későbbi zónába. Az ötletet a turizmus irányából vetették fel lobbisták, de David Cameron miniszterelnök szerint is megfontolandó.

Ha valóra válik a terv, az a fura helyzet fog előállni, hogy Greenwich, ahol a nullás hosszúsági fok áthalad, nem a róla elnevezett greenwichi középidő zónájában lesz, hanem Magyarországgal együtt a CET-ben (Central European Time, közép-európai idő).

Az óraátállítás azzal járna, hogy este később sötétedik, cserébe reggel később süt ki a nap, amit főleg télen éreznének meg az emberek. A hosszabb esték jót tennének a turizmusnak, és több milliárd fontot nyerne a gazdaság a kultúrával, médiával és sporttal foglalkozó minisztérium indoklása szerint, ami a parlament elé tárja majd a javaslatot.

A fő ellenérv Skóciából érkezett eddig, és az állítja, a sötétebb reggelek a közlekedési balesetek számának növekedéséhez vezethetnek.

Nagy-Britanniában egyszer már tettek egy próbát az időzónaváltással, de az 1968 és 1971 között tartó három éves tesztperiódus tapasztalatai alapján úgy döntöttek, inkább maradnak a régi idejüknél. A GMT időzónába egyébként a briteken kívül csak Portugália és Írország tartozik Nyugat-Európában, a földrajzilag nagyjából Angliával egy hosszúsági zónában elhelyezkedő Franciaország, és a tőle bőven nyugatra fekvő Spanyolország is az eggyel keletebbi, közép-európai időt használja.

Rovatok