Index Vakbarát Hírportál

Meteoritok hoztak ammóniát a Földre

2011. március 1., kedd 16:24

Kémiai elemzéssel ammóniagázt mutattak ki egy Antarktiszon talált meteoritban. Ennek egyik alkotóeleme a nitrogén, amely a DNS-ben és a fehérjékben is megtalálható. A kutatók szerint a korai Földet bombázó meteoritokban olyan alapanyag voltak, amelyek nélkül nem alakulhatott volna ki bolygónkon az élet.

A tanulmány alapját az Antarktiszon 1995-ben megtalált, Grave Nunataks 95229 elnevezésű aszteroida képezi. Négy grammnyi port vizsgáltak meg, amely nagy mennyiségben tartalmazott ammóniát és különböző szénhidrogéneket.

A kutatás vezetője, Sandra Pizzarello professzor szerint nem elképzelhetetlen, hogy ily módon alakult ki az élet. Állítja, hogy a sokmillió évvel ezelőtt becsapódó meteoritokban elég nitrogén lehetett ahhoz, hogy megteremtsék a feltételeket a primitív életformák megjelenéséhez.

Korábbi kutatások az 1969-ben Ausztráliában földet ért, Murchison elnevezésű meteoritra koncetráltak, amelyben sok szerves anyag volt. Pizzarello szerint a Murchisonban túlságosan összetett molekulák voltak, amelyek aligha játszattak szerepet az élet kialakulásában.

Mars és Jupiter nászából született?

A tudósok állítják, hogy a Földön nem volt jelen minden olyan egyszerű molekula, amely a primitív élet kialakulásához szükséges. Véleményük szerint a Mars és a Jupiter közti Aszteroida-övezetből érkezhettek a becsapódó üstökösök és meteorok. Az övezet távol esik a magas hőtől és a nagy nyomástól, így a körülmények adottak voltak: az övezet aszteroidái közti ütközések közben kisebb-nagyobb darabok szakadtak le, amelyek aztán meteoritként keringtek a Naprendszerben és egy részük bolygónkat elérve értékes anyagokkal gyarapította annak felszínét.

Dr. Caroline Smith, a londoni Természettudományi Múzeum meteorit-szakértője egyetért azzal, hogy tanulány rámutat a földi nitrogén egiyk lehetséges forrására, de fontosnak tartja, hogy az elméletet más meteoritok elemzésével is alátámasszák.

Rovatok