Index Vakbarát Hírportál

Nem szereti a cukrot a lánymagzat

2011. március 2., szerda 13:30

A kismamák túlzott cukorfogyasztása akadályozhatja a lánymagzatok megfelelő tápanyagellátását, de a fiúmagzatokat nem jelent fenyegetést, derült ki egy tanulmányból.

Az új-zélandi Auckland Egyetem kutatóinak különböző emlősökön végzett vizsgálatokkal sikerült kimutatniuk, hogy a terhesség ideje alatti fokozott cukorfogyasztásnak különböző hatásai vannak az állatok hím-, illetve nőstény magzataira.

Azoknak a nőstény patkánymagzatoknak, amelyek naponta 26 teáskanálnyinak megfelelő mennyiségű fruktóz oldatot kaptak, kisebb placentájuk volt, mint az alacsony cukortartalmú étrendet követő társaiknak. A fruktóz a legédesebb cukorféleség, amely a gyümölcsökben, a mézben és néhány zöldségfélében található meg természetes formájában. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a cukor akadályozza a megfelelő tápanyagellátást.

Az Endocrinology című folyóiratban közzétett eredményeikből az is kiderült, hogy a fruktózzal etetett patkányok nőstény magzatainak magasabb volt a fruktóz és vérglükóz szintjük, mint a hím-, vagy bármely más, mindössze vízzel táplált patkány magzatoké. A szerző, Mark Vickers jelenleg egy utótanulmány keretei között ellenőrzi az eredményeket.

Ne egyék!

A szakember szerint munkájukkal sikerült rávilágítaniuk, hogy a kismamák jelentősen megnövekedett cukor fogyasztásának milyen következményei vannak a magzatokra nézve. "Jelentős növekedést tapasztaltunk a fruktózzal édesített italok és ételek fogyasztásában, különösen a reproduktív korú nők esetében" - mondta a szakember.

"Első alkalommal sikerült olyan eredményeket kapnunk, amelyek azt sugallják, hogy a fiú, illetve lány magzatok eltérő módon reagálnak a kismamák fruktóz fogyasztására, és ez a nemi-alapú eltérés összefüggésben lehet a méhfejlődésben bekövetkező változásokkal" - tette hozzá.

Rovatok