Index Vakbarát Hírportál

Szélütés után két nap van a gyógyulásra

2011. március 2., szerda 12:50

Nemzetközi terápiás irányelvek szerint szélütés után a legkorszerűbb kezelés eredményei is csak akkor hatásosak, ha a beteget egy órán belül ellátják. Bizonyos gyógyszeres és környezeti beavatkozásokkal azonban 48 óráig is van esély a javulásra.

A szélütés jelenlegi legkorszerűbb kezelési módja a véralvadék feloldása. Különféle gyógyszerekkel az alvadék föloldható, és ha a vérkeringés az életveszélyben lévő agyterületen időben helyreáll, van remény az állapot visszafordítására. Ha ez nem sikerül, eddigi ismereteink szerint a károsodás végleges. Márpedig nem mindig sikerül időben kezelni a beteget, a hagyományos 60 perces időhatárt az Egyesült Államok különleges szállítással megszervezett központjaiban is csak a betegek tíz százalékánál sikerül elérni.

A svédországi Lund Kísérleti Agykutató Laboratóriumának kutatói amerikai kollégáikkal 15 éve kezdtek foglalkozni az agykárosodás megállításának, illetve visszafordításának kérdésével. Először patkányokban idéztek elő agyi katasztrófát, majd az állatokat két csoportba osztották. Az egyik csoport megszokott ketrecében maradt, a többieket különleges környezetbe helyezték, ahol csövek, oszlopok, létrák folyamatos ingert szolgáltattak.

Mikor az állatokat megvizsgálták, kiderült, hogy a speciális fizikoterápiás környezet számos funkciót stimulált, köztük a sigma-1 receptort. A receptort aktiváló gyógyszer hatására az állatok gyorsabb javulást mutattak, mint a hagyományos ketrecben lévők.

Eszerint a kezeléssel az agy természetes önjavító képessége jelentősen fokozható. Egy japán gyógyszercég máris elkezdte szélütött betegek vizsgálatát.

A munkacsoport vezetője hangsúlyozta: "az állatkisérletek olyan emberi vizsgálatokban folytatódnak, melyek betegek gyógyítását segíthetik. Ez azt is jelzi, milyen sok idő és munka kell, amíg az alapkutatásból klinikai eredmény lehet".

Rovatok