Index Vakbarát Hírportál

Három évszázadunk van a kihalásig

2011. március 3., csütörtök 14:17

Ha nem mentjük meg a kihalófélben lévő fajokat, akkor a faj nagy része eltűnik a Föld felszínéről. Az elmúlt 540 millió évben már ötször kipusztult az élővilág több mint háromnegyede, tudósok szerint most jön a hatodik kihalási hullám.

Biológusok és őslénykutatók nemzetközi kutatócsoportja arra figyelmeztet a Nature legfrissebb számában, hogy a föld ismét egy kihalási hullám peremén táncol. Sok faj egyedszáma olyan drámai mértékben csökken, mint az elmúlt 540 millió év öt nagy kihalási hullámának ideje alatt.

"Ha a jelenleg veszélyeztetett fajok - azok, amelyeket hivatalosan kihalófélben lévőnek, végveszélyben lévőnek vagy sebezhetőnek nyilvánítottak - valóban kihalnának, és ez a kihalási ütem folytatódna, a hatodik nagy kihalási hullám már rövid idő, akár 3-22 évszázad alatt bekövetkezhetne" - hangsúlyozta Anthony D. Barnosky professzor, a tanulmány egyik szerzője.

A kutató véleménye szerint még nincs túl késő megmenteni a veszélyeztetett fajokat, és megállhatunk a folyamatok visszafordíthatatlanságát jelző billenési pont előtt. Egyelőre csak az összes általunk látott faj 1-2 százaléka halt ki, tehát még nem haladtunk nagyon előre a kihaláshoz vezető úton - mondta a tudós. Még mindig itt van velünk a Föld élővilágának nagy része, hogy megmentsük.

Most 18 351 bejegyzés a veszélyeztetett fajok listáján. A fajok egyedszáma általában a klímaváltozás, élőhelyük elvesztése miatt csökken. A listán 1 940 kritikus helyzetben lévő faj van, amelyek populációjának 80 százaléka három generáción belül eltűnik.

Rovatok