Index Vakbarát Hírportál

Műhörgőt kapott egy tüdőrákos beteg

2011. március 3., csütörtök 10:31

A világon először ültettek be sikeresen mesterséges hörgőt egy 78 éves tüdőrákos páciensnek, lehetővé téve, hogy elkerülje tüdeje teljes eltávolítását.

A világ első mesterséges hörgőbeültetését végezték el 2009. október 28-án a párizsi Avicenne Kórházban. A műtéti eljárás lehetővé teszi, hogy a tumor környékéről kiterjedtebb darabot távolítsanak el, ami nagyobb biztonságot nyújt a rák kiújulása ellen, egyúttal a tüdő eltávolításával járó igen nagy halálozási kockázatot is megelőzi.

A páciens nagyon jól van a mesterséges légút beültetését követően - mondta Emmanuel Martinod, a műtét vezetősebésze a francia hírügynökségnek.

A mesterséges hörgőt biológiai anyagból készítették, amelyet sztenttel erősítettek meg. A biológiai anyag aortából nyert, szövetbankból származó szövet volt, ezért kilökődésgátló gyógyszereket - melyek nem ajánlottak rákkezeléssel párhuzamosan - nem szükséges szednie a betegnek.

Az eredményről részletesen a The Annals of Thoracic Surgery című szakfolyóiratban számolnak be az orvosok, csütörtök délután pedig sajtótájékoztatót tartanak abban a párizsi kórházban, ahol a beavatkozást végrehajtották.

Rovatok