Index Vakbarát Hírportál

Együttműködnek az elefántok

2011. március 8., kedd 13:30

Az Universiy Cambridge kutatói eredetileg csimpánznak épített pályán tesztelték az ázsiai elefántok együttműködési képességét. A kísérletben két elefántnak együtt kellett meghúznia egy kötél két végét, hogy így magukhoz húzhassák a jutalomfalatokat. Dr Joshua Platnik, a kutatás vezetője szerint a kísérlet bebizonyította, hogy a vadonban élő állatok határozottan együttműködőek.

Az elefántok korábban már megtanulták, hogy a kötél meghúzásával jutalmat kapnak, de a Thai Elephant Conversation által felépített szerkezet később nehezebb feladat elé állította őket. Az új feladatban ugyanis a kötél mindkét végét meg kellett húzni ahhoz, hogy magukhoz húzhassák az ételt. Egymás segítsége nélkül tehát nem érhették el a jutalomfalatokat. „Az elefántok hamar megtanulták, hogy meg kell egymást várniuk a kötél húzásával. Méghozzá gyorsabban, mint a csimpánzok” - nyilatkozta Dr Platnik, és hozzátette: „A legfiatalabb arra is rájött, hogy húzás nélkül is elérhető az étel. Elég csak a kötélre tennie a lábát, és így társa elvégezheti az ő munkáját is.”

Számos írás, kép és film dokumentálja az elefántok viselkedését. Ezekből látható hogyan segítik sárba ragadt társukat vagy gyászolják halottaikat. Dr Platnik szerint „emberként szeretjük azt hinni, mennyire különlegesek vagyunk. Pedig a nyelven kívül az összetett viselkedésekre nem csak mi vagyunk képesek. Eszköz használatra, kultúrára, szociális interakciókra, mind találhatunk példát az állatvilágban is.”

A kutatás vezetője reméli, hogy felfedezése segíteni fogja az ember és elefánt közti kommunikációt. „Minél jobban megértjük intelligenciájukat, annál könnyebben találjuk meg a megoldásokat a konfliktushelyzetekre.  Így mikor az elefántok kifosztják a termést, meg kell értenünk viselkedésük okait, és azt, hogy ők ugyanúgy haszonra törekszenek, mint mi emberek.” Tina Drow, elefántkutató szerint a kutatás eredménye pozitív hatással lehet a fogvatartott elefántokra is. „Az állattartók így kifejleszthetnek egy olyan módszert, amellyel megőrizhető az elefántok mentális és fizikális egészsége is.”

Rovatok