Index Vakbarát Hírportál

Vezetőcsere a szegedi szuperlézeres projektnél

2011. március 8., kedd 19:45

Lehrner Lórántot választották meg az Extreme Light Infrastructure (ELI) európai uniós program projektcég új ügyvezetőjének az ELI-HU Nonprofit Kft. legutóbbi taggyűlésén - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya.

A közgazdász diplomával rendelkező Lehrner Lóránt a múlt év júniusa óta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség integrációs elnökhelyettese volt. Ezt megelőzően több mint 10 éven át tevékenykedett különböző pénzintézeteknél vezetőként. Emellett több szakmai, kamarai és civil szervezetben volt vezetőségi tag.

A Bukarest és Prága mellett Szegeden megvalósuló fejlesztés az Új Széchenyi Terv nemzeti programjai közé tartozik. A csongrádi megyeszékhelyen az ELI szuperlézer program támogatásával olyan világszínvonalú kutatási nagyberendezés épül, amely jelentősen növeli mind az Európai Unió, mind hazánk versenyképességét. Az új ügyvezető legfontosabb feladata, hogy a szuperlézer program brüsszeli elfogadását megalapozó szakmai anyagok elkészítését segítse, felgyorsítsa.

Az ELI-HU Nonprofit Kft. március elején tartott taggyűlésén eldőlt, hogy a szervezet többségi tulajdonosa - Szeged Város Önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem mellett - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz.

Új felügyelőbizottsági tagokat is választottak Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, Görög Tibor okleveles közgazdász és Barta-Eke Gyula, a MAG Zrt. vezérigazgatója személyében. A személyi döntések is jelzik, hogy a kormányzat kiemelt figyelmet szentel a projektnek - tartalmazza az NFM közleménye.

Rovatok