Index Vakbarát Hírportál

A tigrisürülék a legjobb növényvédőszer

2011. március 10., csütörtök 09:10

Növényvédőszerként használnának tigrisürüléket Ausztráliában: a szaga elrettenti a haszonnövényeket megdézsmáló kengurukat és kecskéket.

A Queenslandi Egyetem tudóscsapata 8 éven át gyűjtögette az alapanyagot állatkertekből és tesztelte a termést pusztító állatokon. Tigrisekén kívül más ragadozók ürülékét is kipróbálták, és azt tapasztalták, hogy a nagymacskák végterméke a legeredményesebb például kecskék távol tartására.

Arra is felfigyeltek, hogy az anyag akkor a leghatékonyabb, ha a távolságtartás célcsoportjának egyedéből készült: ha egy tigris kecskét evett, az ürüléke félelmetesebb kipárolgású lesz a kecskék számára, mintha más állatfajta húsát fogyasztotta volna.

Nemcsak vegyi vészjelzést sugároz az ürülék azt mondva, "vigyázz, veszélyes állat van a közelben", hanem még pontosabbat: "vigyázz, veszélyes állat van a közelben, ami a cimboráidat eszi" - mondta Peter Murray professzor. Hozzátette, hogy ha sikerülne mesterségesen előállítani tigrispürülékszagot, az akár kereskedelmi forgalomba kerülhetne növényvédőszerként.

Rovatok