Index Vakbarát Hírportál

A Harvard a világ legjobb egyeteme

2011. március 11., péntek 13:50

A Harvard a világ legjobb egyeteme a Times Higher Education világranglistája szerint, amit a Thomson Reuters adatai, illetve az Ipsos Media 131 országra kiterjedő felmérése, és több mint 13 ezer akadémikus megkérdezésével összeállított statisztikája alapján készült el. Az értékelésben szerepet kapott a tanítás színvonala, az egyetemen végzett kutatómunka, és az egyetemekről kikerülő tudományos tanulmányok mennyisége és minősége.

A bajnok Harvard 96,1 pontot ért el a lehetséges 100-ból, mögötte a kaliforniai műszaki egyetem, a pasadenai Caltech következik, ami a NASA egyik kutatóintézetét, a Jet Propulsion Laboratoryt is vezeti, a nagyközönség számára pedig onnan lehet ismert, hogy itt játszódik az Agymenők (Big Bang Theory) című vígjátéksorozat.

A harmadik helyre egy másik híres amerikai műszaki egyetem, az MIT jött be, aztán a Stanford és a Princeton következik, megelőzve a hatodik helyen holtversenyben szereplő két brit elitegyetemet, Oxfordot és Cambridge-et. A 49 Nobel-díjasnak és négy legutóbbi amerikai elnök közül háromnak diplomát adó Yale csak a tizedik.

A lista élmezőnyében dominálnak az amerikai és brit iskolák, a legjobb nem angol nyelvterületen levő egyetem a zürichi műszaki egyetem a 15. helyen. Magyar egyetem nem került a legjobb 200 közé, de még kelet-európai sem. A hozzánk legközelebbi szereplő a listán az innsbrucki egyetem a 187. helyen.

A legtöbb egyetemet Európa adja a listára, de Észak-Amerika alig van lemaradva tőle (82, illetve 81 helyezett), Ázsiából 27, Óceániából nyolc, Afrikából két egyetem került a listára, Dél-Amerikából egy sem.

Rovatok