Index Vakbarát Hírportál

Génhiba okozza a mogyoróallergiát

2011. március 11., péntek 17:03

Az elmúlt húsz-harminc évben drasztikusan megnőtt az allergiások száma, de az okok még mindig ismeretlenek. A Dundee University vezetésével felállított kutatócsoport többet tudott meg a betegségről, amely az angol gyermekek egy-két százalékát érinti, és akár életveszélyes is lehet.

„Az allergiát gyakran örököljük, ami rámutat genetikai okokra. Emellett a környezetünk változása is fontos tényező, mint ahogyan az is, hogy egyre gyakrabban találkozunk mogyoróból készült termékekkel - mondta at egyetem egyik kutatója, Dr Sara Brown.

A kanadai, angol, ír és holland kutatók felfedezték, hogy Fillagrin nevű gén védi a bőrt az irritáló anyagoktól és az allergénektől. A gén megváltozásával azonban csökken a védelem, így könnyebben jutnak be a szervezetbe különböző allergiás tüneteket kiváltó anyagok. A tanulmány szerint öt mogyoróallergiásból egynek hibás a Fillagrén génje.

„Azt eddig is tudtuk, hogy hibás Fillagrin génnel nagy valószínűsége van az ekcémának, és hogy sok ekcémás allergiás a mogyoróra. Az viszont új felfedezés, hogy olyanoknak is van mogyoróallergiájuk, akiknek bár hibás a Fillagrin génjük, de nincs ekcémájuk. Ez egyértelmű
összefüggést mutat a hibás gén és a mogyoróallergia között” - nyilatkozta Irwin McLean génkutató professzor. A professzor azonban hozzátette, a mogyóróra allergiásoknak mindössze az ötödének hibás a Fillagrin géne, így még további kutatások szükségesek a betegség megértéséhez.

Rovatok