Index Vakbarát Hírportál

Orgiákat rendeztek a háromkaréjú ősrákok

2011. március 19., szombat 09:21

A trilobiták (háromkaréjú ősrákok) tömeges párzási szokásairól árulkodnak egy amerikai kutató által feltárt fosszíliák, e "rituálékról" Carlton E. Brett, a Cincinnati Egyetem geológiai professzora az Amerikai Földtani Társaság pittsburghi ülésén számol be vasárnap.

A trilobiták kihalt ízeltlábúak, amelyek a kambrium második korszakában jelentek meg, és a perm végén, 250 millió évvel ezelőtt haltak ki. Tizenhétezer trilobitafaj ismert, változatosságuk óriási életmódbeli különbségeket rejtett: voltak köztük aljzatlakók, ragadozók, dögevők, planktonevők. Méreteikben is nagy különbségek mutatkoztak: akadtak egészen apró, centiméteres nagyságú példányok, ahogy 0,7 méteres hosszúságúak is.

Carlton E. Brett több helyszínen, Marokkóban és Lengyelországban vizsgálta a trilobiták "tömegsírjait". A hurrikán által az ősrákokra zúdított hatalmas mennyiségű tengeri üledék oly hirtelen terítette be az ízeltlábúakat, hogy azok abban a testhelyzetben kövültek meg, amelyben épp voltak.

"Ezek a geológiai pillanatfelvételek ugyanúgy tükrözik az ősrákok szokásait, mint a vulkanikus hamu által Pompejiben megörökített római életmód" - nyilatkozta Carlton E. Brett. Mint kifejtette, a háromkaréjú ősrákok, mint minden más ízeltlábú, egyedfejlődésük során vedléssel növekedtek: a fejpajzson varratvonalak haladtak keresztül, amelyek mentén a kitinpáncél egyéb sérülés veszélye nélkül felhasadhatott.

"Szorosan egymás mellett hevertek a páncélok, ez azt bizonyítja, hogy az üledék egyszerre temette be őket" - magyarázta Brett professzor. Modernkori rákokhoz és langusztákhoz hasonlóan a trilobiták is nagy csoportokban gyülekeztek, amikor eljött a vedlés ideje. Tömegben ugyanis nagyobb biztonságban voltak, amikor elveszítették a védőpáncéljukat. S jelenkori rokonaikhoz hasonlóan, ha már összegyűltek, párosodtak is. A tömegsírok azonos méretű, tehát azonos korú meztelen trilobiták nagy csoportjait őrizték meg.

"Valóságos orgiának vagyunk a szemtanúi" - jegyezte meg Carlton E. Brett. Az amerikai kutatók egy másik, a modernkori ízeltlábúaknál is megfigyelhető szokást fedeztek fel a trilobitáknál: egy tucatnyi egyed libasorban vonult egymás mögött, amikor a természeti csapás végzett velük. "A leletek páratlan lehetőséget biztosítanak, hogy megismerjük ezeknek az őskori szervezeteknek az életmódját" - vélekedett Carlton E. Brett.

Rovatok