Index Vakbarát Hírportál

Csúf volt Tutanhamon nagyanyja

2011. március 24., csütörtök 09:49

Egy spanyol kutató szerint szemölcs csúfíthatta el a nagyhatalmú és csodaszép Teje királyné, Tutanhamon nagyanyjának arcát.

Teje (Kr.e. 1415-1340) III. Amenhotep fáraó nagy királyi hitvese, Ehnaton anyja, az egyiptomi történelem egyik legbefolyásosabb asszonya volt. A királynét a korabeli szokásokkal ellentétben a szoborportrék férje egyenrangú társaként ábrázolják. A fáraó több szentélyt is emeltetett felesége tiszteletére, Núbiában, a királyné őseinek szülőhelyén fehér homokkőből palotát építtetett számára, és egy nagy mesterséges tavat is létrehozatott, hogy Teje kedvére csónakázhasson a királyi bárkán.

Sokáig nem tudták, hogy hol nyugszik a királyné, míg tavaly DNS-vizsgálat segítségével nem azonosították, hogy a Királyok Völgyének 35. számú sírjában talált idősebb hölgy múmiája nagy valószínűséggel Teje.

A múmiára Mercedes González, a madridi Múmiakutató Intézet igazgatója figyelt fel, aki egy kis bőrkinövést vett észre a múmia két szemöldöke között. "A Kairói Múzeumtól kapott nagyfelbontású felvételeken a bőrképződmény leginkább futószemölcsre emlékeztetett. A papillomavírus okozta lapos, bőrszínű kinövések elsősorban az arcon, nyakon, valamint a kézháton jelentkeznek" - magyarázta Mercedes González. Mint kifejtette, igen ritkán lehet felfedezni futószemölcsöket az egyiptomi múmiák arcán.

Frank Rühli, a svájci múmiaprojekt vezetője szerint érdekes a kinövés, amely lehet futószemölcs, de nem kizárt, hogy fibrómáról, a bőr jóindulatú kötőszöveti eredetű daganatáról van szó. A kutató szerint érdekes lenne a képződményből szövettani mintát venni.

Bár a kinövés minden kétséget kizáróan a múmia homlokán éktelenkedik, Szalima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem egyiptológus professzora szerint egyáltalán nem biztos, hogy az már az elhunyt életében is létezett, és nem a mumifikálás során keletkezett. Ráadásul az sem biztos, hogy valóban Teje királyné földi maradványairól van szó.

"A lehetséges Teje királynéként nevezném, ugyanis nem bizonyosodott be egyértelműen, hogy valóban az ő földi maradványai nyugodtak a sírban" - jegyezte meg Szalima Ikram professzor.

Rovatok