Index Vakbarát Hírportál

Kurkumával kereshetnek robbanószereket

2011. március 25., péntek 16:09 | aznap frissítve

Az antioxidáns és rákmegelőző hatásáról ismert kurkuma egyik fő kémiai összetevőjéből olcsó robbanószer-érzékelő készíthető. A kurkumin molekula magához vonzza azokat a levegőben keringő anyagokat, amelyek robbanószerekből származnak, és ezután mérhetően megváltozik a fénykibocsátó képessége.

Néhány kémiai anyag a megvilágításakor más színű fényt bocsát ki, néha egészen hosszú ideig. Ez a hatás jelenik meg a fluroszkáló anyagokban is - írja a BBC.

A kibocsátott fény intenzitása attól is függhet, hogy milyen molekulák kapcsolódnak a fluoreszcens anyaghoz, és ezt tudják kihasználni a kurkumin esetében. A Massachusetts-i Egyetemen dolgozó Abhishek Kumar és munkatársai a kurkuminhoz olyan oldalcsoportokat kötöttek, amelyek előszeretettel kötődnek robbanóanyagokhoz.

Arra is rájöttek, hogy a kurkumin optikai tulajdonságai csak akkor működnek, amikor az anyagot folyadékban oldják fel. Végül egy szobahőmérsékleten viszkózus polimerrel keverték össze és egy vékony filmréteget hoztak létre, amely robbanószerek jelenlétében fényt bocsát ki.

Rovatok