Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is szó lett a LOL és az OMG

2011. március 28., hétfő 15:26

Az online szleng több közismert kifejezése is bekerült a leghíresebb angol nyelvű szótár, az Oxford English Dictionary legújabb, 2011. márciusi kiadásába. Így hivatalosan is szó lett az OMG (oh my god, istenem), a LOL (laughing out loud, hangos nevetés) és a FYI (for your information, nagyjából: csak hogy tudd, a kedvedért elmondom, további információ) rövidítésekből.

A szótár összeállítói szerint ezek a kifejezések az elektronikus kommunikáció mellett az élő köznyelvben is egyre inkább elterjednek, ezért kerülhettek be a szótárba az olyan rövidítések mellé, mint a TMI (too much information, túl sok információ, erre már nem vagyok kíváncsi) és a BFF (best friends forever, örök barátok).

A neten és sms-nyelvben népszerű kifejezések egyébként jóval régebbi eredetűek, mint azt gondolnánk: a nyelvészek az OMG első megjelenését 1917-re, az FYI-ét 1941-re, a LOL-ét pedig 1960-ra teszik - igaz, utóbbi akkor még mást jelentett, a little old lady (apró öreg hölgy) kifejezés rövidítése volt.

Az új Oxford English Dictionarybe egyébként több más, nem az online nyelvezethez kötődő szlengkifejezés is bekerült, mint a muffin top (nem tökéletes alakú hölgyeknél a nadrág és a top között kibuggyanó háj) és a wassup (mizújs - a Budweiser híres reklámkampányának szlogenje).

Rovatok