Index Vakbarát Hírportál

Oroszország végképp eltörölte a téli időszámítást

2011. március 28., hétfő 10:24

Március 27-én hajnalban utoljára állították át az órákat nyári időszámításra Oroszországban. Medvegyev elnök rendelete szerint az ország innentől végleg ebben az időszámításban marad.

Az óraátállítás ellen az elnök 2009-ben kezdett el kampányolni, a legfőbb érve az volt, hogy a rendszer nem jelent akkora energiamegtakarítást, mint várják tőle, cserébe az óraállítgatás megviseli az embereket, felborítja a bioritmusukat és stresszt okoz. Sőt, nem csak az embereknél: az elnök egyik beszédében kitért arra is, hogy a teheneknek milyen stresszt okoz, hogy az óraátállításkor nem a megszokott időben megfejni őket. Tudományosan egyébként még nem igazolták az óraátállítás negatív egészségügyi hatásait.

Az örökös nyári időszámítás ötlete egyébként tetszik az oroszoknak, a közvélemény-kutatatások szerint a megkérdezettek 63 százaléka pozitív véleménnyel van a változtatásról.

Oroszországban még a szovjet időkben, 1981-ben vezették be a nyári időszámítást, és azt remélték tőle, hogy a közvilágításon sok energiát spórolnak meg, mivel a nap világos órái jobban fognak igazodni az emberek ébrenlétéhez.

A téli időszámítás eltörlésével Oroszországban az óraátállítást alkalmazó országokhoz képest (Európában Litvánia kivételével az összes ország ilyen) egy órával nő az időeltolódás. Medvegyevnek egyébként szívügye az időzónák témája, nem ez az első eset, hogy ilyesmivel foglalkozik személyesen: tavaly megszüntetett egy teljes időzónát Oroszország középső részén, illetve a Kamcsatkai-félszigetet behúzta az eggyel nyugatabbra levő időzónába, nyolc órára csökkentve ezzel az időeltolódást az ország keleti és nyugati határai között.

Rovatok