Index Vakbarát Hírportál

A szebb madarak intelligensebbek is

2011. március 30., szerda 10:21

A csíz tojó közvetve a potenciális partner szellemi képességeit is figyelembe veszi, amikor párt választ.

A szépség és az ész nem feltétlenül zárja ki egymást, legalábbis a madarak esetében – derítették ki spanyol kutatók. Kísérleteik során a vonzó, színesebb tollazatú csíz hímek ravaszabbnak bizonyultak a táplálékkeresésben, mint fakóbb társaik. A tojók tehát nem csupán kinézetük alapján választottak partnert, hanem közvetett módon szellemi képességeik alapján is.

A kísérletek során 29 csíznek (Carduelis spinus) kellett bizonyítania rátermettségét egy etetőnél, amelynek tartalmát fogpiszkálókkal takarták le. A madaraknak legalább egy pálcikát el kellett távolítaniuk, ha a magokhoz akartak jutni. Problémamegoldásuk sebessége összefüggött feltűnő sárga szárnycsíkjukkal: minél hosszabb volt a csík, annál gyorsabban vágott a csízek esze.

A sárga színezetet a karotinoid színanyagok okozzák, amelyeket táplálékukkal juttatnak be szervezetükbe a madarak. A kutatók arra következtettek, hogy a hímek képességeitől függ, hogy hozzájutnak-e a színező élelemhez, és így elnyerik-e a vonzó külsőt, azzal együtt pedig a tojók kegyeit.

Rovatok