Index Vakbarát Hírportál

Emberi vírus fenyegeti a hegyi gorillákat

2011. március 31., csütörtök 09:24

A veszélyeztetett közép-afrikai hegyi gorillák is elkaphatnak egy halálos kimenetelű légúti megbetegedéshez vezető emberi vírust - mutatták ki kutatók.

A Ruanda északnyugati részén fekvő Volcanoes Nemzeti Parkban vizsgálódó szakértők két 2009-ben elpusztult gorillán a humán metapneumo-vírus (hMPV) nyomait mutatták ki. A két gorilla - egy nőstény és kicsinye - egy tizenkét tagú csoport tagja volt, amelynek egyedei légúti betegségben szenvedtek. A kutatók nem tudták kimutatni, honnan kapták el a vírust az állatok.

Bár a gorillákhoz kapcsolódó idegenforgalom bevételeit át lehet csatornázni állatvédelmi célokra, a turisták egyúttal egészségügyi kockázatot is jelentenek az emberszabásúakra. A gorillák élőhelyét jelentő nemzeti parkok körül a helyi népesség is igen sűrű.

Becslések szerint ma alig 800 hegyi gorilla él vadon Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. A gorilláknak négy alfaja ismert: a nyugati síkvidéki gorilla, a Cross-folyami gorilla, a keleti síkvidéki gorilla és a hegyi gorilla. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listája szerint ezek közül három kihalófélben lévő, egy pedig végveszélyben van.

Rovatok