Index Vakbarát Hírportál

Gyilkos a zaj Európában

2011. április 1., péntek 12:11

A nagy zaj halált és súlyos fogyatékosságot okozhat, a környezeti veszélyek közül csak a légszennyezettség károsabb. Ez derül ki a világ első, a zaj hatásait vizsgáló európai jelentésből, amit az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Bizottság Kutatóközpontja a héten publikált Rómában.

Az európai felnőttek a 2001-es adatok alapján több mint másfél millió egészséges életévet veszítenek a zaj miatt. „Bár nehéz pontosan megbecsülni, de egy milliónál biztos többet” – állítja Rok Ho Kim társszerző, a WHO zajprogramjának koordinátora. A légszennyezettség miatt négy és fél millió évvel élünk kevesebbet évente, a többi környezeti veszély meg sem közelíti ezt a kettőt.

A zaj halált okozhat

A zaj halálos betegségekhez is vezethet, leginkább a szívet veszélyezteti. A zaj növeli a vérnyomást, a stresszhormonok és a zsírok vérben lévő koncentrációját. Ezek idővel felhalmozódhatnak, elzárhatják a vérereket, ami szívroham kialakulásához vezethet. „Évente három ezren halnak meg zaj okozta szívbetegségben.” – nyilatkozta Kim. A zaj mindezen túl alvászavarokat okozhat és idegességet, ami, még ha nincs is közvetlen hatással a szívre, de ront az általános közérzeten.

Csitt!

Deepak Prasher szerint komolyan kell venni ezeket a hatásokat. A guildfordi kórház kutatója azokat a szívbetegségeket vizsgálja, amelyeket a zaj okoz. „A kormánynak fel kell ismernie, hogy ez nagy probléma.”

Az Európai Bizottság már maximalizálta az éjszakai zajszintet, maximum 40 decibel a megengedett. „Ez nagyjából olyan, mintha a könyvtárban ülnénk. Az EU-ba később csatlakozott keleti tagállamoknál ez a szint kicsit magasabb, 55 decibel” – mondta Kim. 2013-ban az EU felülvizsgálja a 2002-es Európai Zajkibocsátási Irányelvet, addig további adatokat gyűjtenek a jelentésben közreműködő kutatók, hogy meghatározhassanak egy 24 órás maximális zajszintet is.

Halkabb járművek

De addig is van mit tenni Kim szerint. Először is halkabb autók, vonatok és repülők kellenek. Emellett zajvédő falak a forgalmas utak és lakott területek között, valamint támogatni kell az egyéni zajcsökkentő intézkedéseket is, mint amilyen a kétrétegű ablakok beépítése.

A kutató állítja, az Európai Unió az első gazdasági régió, ami komolyan foglalkozik a zaj okozta problémákkal. Kim szerint az Egyedült Államok egy évtizeddel le van maradva. „1982-ben Ronald Reagan eltörölte a zajprogramot, amit aztán soha nem indítottak újra.”

Rovatok