Index Vakbarát Hírportál

Máshogy használják agyukat az autisták

2011. április 5., kedd 16:53

Máshogy rendezi az ismereteket az autisták agya, ami megmagyarázza többek között a különleges emlékezőképességüket. A Montreal Egyetem kutatói szerint az autisták vizuális információval foglalkozó agyterülete nagyon kidolgozott, szemben a többi területtel, amelyek kevésbé aktívak.

A Human Brain Mapping folyóiratban publikált tanulmány 15 évnyi adatot összesít az autisták agyi működéséről. A tanulmány szerint az autisták agya máshogy rendszeresít, az agy hátsó része, amely a vizuális információkat dolgozza fel, sokkal fejlettebb. Ezzel kevesebb agyi kapacitás marad a döntéshozatalra és a tervezésre. Ez lehet az oka, hogy egy autista sokkal jobban képes kivitelezni számos vizuális feladatot, mint mások. Például sokkal részletesebben és alaposabban tudnak leírni egy emlékképet.

A kutatók remélik, eredményeik a segítségadás új módjához vezet. “A megszokott módszernél ki lehetne alakítani egy sokkal természetesebbet, például az autisták műveltségének a fejlesztésére. Az általános gondolkozás szerint az autizmus a rendezetlenség formája, mi azonban úgy látjuk, ez egy másfajta rend.” – nyilatkozta Dr Laurent Mottron a University of Montreal kutatója.

Az autizmust kutató szakértők szerint a kutatás eredményei nagyon jelentősek. “Rámutatnak, hogy az autizmusra nemcsak mint egy viselkedészavaros állapotra kell tekinteni, hanem látni kell a hozzá kapcsolható különleges képességeket is. Ahhoz hogy megértsük vágyaikat és ponteciáiknak a határait, ismernünk kell az erősségeiket és a gyengéiket.” – állítja Dr Christine Ecker a Kings College Pszichiátria Intézetének kutatója.

Carol Povey, a Nemzetközi Autista Szervezet munkatársa szerint “valamelyik autista kifejleszti saját módszerét élményeinek feldolgozására, csendes, békés helyeket keresve, míg más kreatív módon, például művészettel fejezi ki magát, azonban mi mindkét esetben segíteni tudunk az információk feldolgozásában, valamint abban, hogy mások betekintést nyerhessenek a világukba. És minél jobban megértjük, hogy az autizmus milyen hatással van az érzékeltek feldolgozásra, annál könnyebben tudunk kialakítani egy stratégiát az autisták és családtagjai életének megkönnyítése érdekében.”

Rovatok