Index Vakbarát Hírportál

Richard Branson mélytengeri repülőt mutatott be

2011. április 6., szerda 14:33

A világ óceánjainak legmélyebb árkait akarja felfedezni Richard Branson kalandkereső milliárdos üzletember azzal a repülőgépszerű tengeralattjáróval, amit Kaliforniában mutatott be.

Az 5,5 méter hosszú hajó képes 11 ezer méterrel a felszín alá süllyedni - jelentette be Branson keddi Newport Beach-i sajtótájékoztatóján.

Rutinmerülés

A Virgin Group alapítójának új - Virgin Oceanic - elnevezésű programjának részeként a mélytengeri repülő két év alatt öt alkalommal merül majd az óceánok fenekére, az első küldetés célja idén a Föld legmélyebb pontja, a csendes-óceáni Marianna-árok.

A szerkezet második, az Atlanti-óceán legmélyebb pontjára, a Puerto Ricó-i árokba vezető expedíción maga Richard Branson lesz a pilóta.

A további úti célok között szerepel a Grönlandi-tenger Molloy-mélysége, a Déli-Sandwich-árok a Déli-óceánban, valamint a Diamantina-árok a Déli-óceánban. A program költségvetése becslések szerint 10 millió dollár körüli.

Egy nap utasokkal

"Annyi feltárni- és felfedeznivaló van még. Bizonyára találkozunk majd lenyűgöző teremtményekkel, és tanulunk néhány izgalmas dolgot is, amely aztán remélhetőleg hasznára lesz az emberiségnek" - mondta az üzletember.

Branson hozzátette, hogy a Virgin Oceanic egy nap talán utasokat is magával vihet a merülésekre, ugyanúgy, ahogy a Virgin Galactic, amely a tervek szerint a közeljövőben kereskedelmi járatként civileket repíthet az űrbe.

Rovatok