Index Vakbarát Hírportál

A túlzott alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát

2011. április 8., péntek 16:31

Nyugat-Európában a túlzott alkoholfogyasztás okozza az összes rákos eset csaknem tíz százalékát a férfiaknál, és 3 százalékát a nőknél .

Német kutatók Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Görögországból, Németországból és Dániából származó adatokat elemezve úgy találták, hogy bizonyos ráktípusok kialakulása az esetek jelentős részében alkoholfogyasztásra vezethető vissza.

A tanulmány szerint a 2008-ban Nagy-Britanniában regisztrált 304 ezer rákos eset közül 13 ezret a túlzott mennyiségű alkohol okozott. Az alkohol lebontása során olyan anyag keletkezik a szervezetben, amely károsíthatja a DNS-t, így hozzájárulhat a rák kialakulásához. Egy adag ital 12 gramm alkoholt tartalmaz, ami 125 milliliter (1,25 deciliter) bornak vagy egy pohár sörnek (3 dl) felel meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részeként tevékenykedő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerint igazolt kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a máj-, mell- és a bélrák, valamint a fej és a nyak daganatai között.

A tanulmányhoz összesen 364 ezer férfi és nő adatait elemezték. A vizsgálatba bevont emberek életkora 35 és 70 év között volt a követés kezdetén.

A kutatók számításai szerint 2008-ban a férfiaknál 57 600 daganatos esethez járult hozzá az alkoholfogyasztás. Az esetek felénél napi kettőnél több adag italt fogyasztottak a férfiak. A nőknél a becslések szerint 21 500 rákos esetet vezethető vissza az alkoholra. Az ebbe a körbe tartozók 80 százaléka napi egy adagnál több alkoholt ivott.

Rovatok