Index Vakbarát Hírportál

Csak 2260-ban kezdődik az energiaválság?

2011. április 8., péntek 15:34

Elemzők szerint az alternatív módszerekkel kinyerhető gáznak köszönhetően az energiaválságot lefújhatjuk, vagy legalább 250 évvel kitolhatjuk.

Korábban úgy gondolták, hogy a gáz hagyományos kitermelése 1970-re eléri a csúcsot, ahonnan szükségszerű visszaesés kezdődik. El is kezdték kiváltani a gázerőműveket olaj- és szénalapúakkal.

Aztán 2002-ben a brit Királyi Akadémia bejelentette, hogy a gázkészletek csökkenése miatt két éven belül komoly áramszünetek várhatók, ezek azonban a mai napig nem érkeztek meg.

Sőt, úgy tűnik, jó ideig még nem is fognak.

Bőséges tartalékok

Az amerikai Energy Information Administration konzervatív becslései szerint ugyanis a gáztartalékok legalább negyven százalékkal nagyobbak, mint gondoltuk, ha az olajpalában rejlő gázokat is figyelembe vesszük. Sőt ha minden elérhető és kitermelhető gázt számításba veszünk, az intézet szerint hatszor nagyobb tartalékokkal érdemes számolnunk, mint azt korábban gondoltuk.

A kalkulációk alapján Kínában, Argentínában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Lengyelországban, Franciaországban és Észak-Amerikában vannak a legnagyobb készletek, de jól áll még Ausztrália is, ahol önmagában hússzor annyi elrejtett gáz van, mint a brit éléskamrában, az Északi-tengeren.

Az Egyesült Államok viszont legalább 2060-ig képes lesz fedezni saját szükségleteit, miközben az orosz, közép-afrikai és közel-keleti gázmezőket figyelembe sem vették a vizsgálat során.

Ezeket a mélyen található készleteket egyébként nehezebb és költségesebb kitermelni, mivel több ezer méterrel lejjebb vannak, mint a hagyományos gázmezők, ahogy az olajpalában található gázt is költségesebb kinyerni.

Rovatok